Gastblog: Zelfvertrouwen verbeteren door te kopiëren

Zelfvertrouwen verbeteren door te kopiëren

Het lijdt geen twijfel dat een zekere manier om je zelfvertrouwen te vergroten is om zelfverzekerde mensen te modelleren. Bij zelfvertrouwen gaat het erom te geloven in jezelf, in je eigen waarde, in de macht en de vaardigheden die je bezit, ongeacht de situatie waarin je je bevindt. Klik op deze link als jij direct 50 werkende tips wilt ontvangen om jouw zelfvertrouwen te vergroten!

Mensen met veel zelfvertrouwen hebben een sterk gevoel van zekerheid en geloof in zichzelf. Ze ademen kalmte en zelfbewustzijn uit. Dat is omdat ze een aantal gewoonten hebben gevormd die een deel zijn geworden van wie ze zijn en hoe ze hun leven leiden.
Natuurlijk speelt de juiste kleding en optimale kleurcombi’s ook een grote rol voor meer zelfvertrouwen. Ik beschrijf hieronder meerdere tips die kunt inzetten om je zelfvertrouwen te vergoten.

Handel positief en voel je belangrijk

Mensen met een hoog zelfvertrouwen hebben de gewoonte om goed over zichzelf na te denken door de manier waarop ze zich gedragen en door het beeld dat ze uitbeelden. Ze hebben een hoog niveau van energie. Als je naar hun gedrag zou kijken, zal je merken dat zelfverzekerde mensen voor zichzelf opkomen en spreken wanneer het gepast is.
Het beeld van zelfvertrouwen wordt ook geportretteerd door de fysiologie en lichaamstaal, door de manier waarop ze voor hun lichaam en de manier waarop ze kleden zorgen. Zie je veel zelfverzekerde mensen die met afhangende schouders rondlopen en slecht gekleed zijn?

Zie er goed uit

Niemand is zich meer bewust van je fysieke verschijning dan jijzelf, dus maak er een prioriteit van om er goed uit te zien en om je belangrijk te voelen. Het is belangrijk om een goede houding aan te nemen, loop daarom zelfverzekerd rond, sta rechtop met de schouders naar achteren en met je hoofd omhoog en maak oogcontact. Zorg er ook voor dat je er presentabel en slim uitziet.
Als je goed gekleed bent, voel je je meteen geweldig en belangrijk. Haal tenslotte ook voldoende energie op, luister naar vrolijke muziek om direct energie op te doen en regelmatig te oefenen. Niet alleen zal lichaamsbeweging je energie geven, maar zal je hierdoor een beter voorkomen krijgen, die ook zal bijdragen tot het verbeteren van je zelfvertrouwen.

Je woord houden voor jezelf en anderen

Dit klinkt heel eenvoudig, maar vaak is dat niet zo. Bijvoorbeeld, hoe vaak zeg je tegen jezelf dat je iets gaat doen en dat je het uiteindelijk dan niet doet? Hoe vaak houd je je belofte niet aan jezelf en aan anderen?
Wanneer dit gebeurt, is er niet alleen een onderliggend gevoel van ontevredenheid in jezelf, maar ook geef je je onderbewustzijn een bewijs dat je niet doet wat je zegt dat je wilt en dat je eigenlijk iemand bent die niet vertrouwd kan worden. Dit is ongelooflijk destructief voor je zelfvertrouwen, omdat je niet kunt vertrouwen op jezelf met wat je zegt en doet.
Je zegt één ding, maar levert niet op, en dit kost je jouw zelfvertrouwen. Hoge zelfverzekerde mensen begrijpen hoe belangrijk het is om hun woord te houden. Ze begrijpen dat vanuit deze ruimte van integriteit, waar hun woord wet is. Dit is de sleutel die toegang geeft tot hun eigen macht en zelfvertrouwen, en naar mijn mening, ook de belangrijkste gewoonte is die tot succes in het leven leidt.

De kunst is om kleinere beloften te doen waarvan je weet dat je jezelf of anderen niet in de steek zult laten. Wees eerlijk tegen jezelf. Zeg geen ja tegen iets als je weet dat je het niet kunt waarmaken. Babystapjes nemen zijn hier de sleutel. Als je te veel en te snel probeert, zul je onvermijdelijk iets laten vallen.

Kies voor een positieve zelfbespreking

Het primaire sleutelwoord bij dit gedeelte is kiezen. Ongeacht hoeveel successen we hebben, of hoeveel dingen we goed doen, we twijfelen voortdurend aan onszelf en aan ons vermogen. Het kan iets te maken hebben met het feit dat meer dan 75% van wat we denken negatief is, wat volledig contraproductief is.
Met dit soort statistieken is het geen wonder dat we moeite hebben om ons goed te voelen over onszelf. Een van de belangrijkste veranderingen die we in ons leven kunnen maken, is onze zelfbespreking kiezen. Zeer zelfverzekerde mensen hebben de gewoonte geleerd om hun negatieve gedachten op te vangen voordat ze een effect kunnen hebben op hun humeur, gevoelens en prestaties.
Ze kiezen er bewust voor om deze gedachten te annuleren en om ze te vervangen door positieve gedachten. Affirmaties zijn een zeer krachtige manier om onze geest opnieuw te leren nadenken over krachtige gedachten in plaats van over contraproductieve negatieve gedachten.

Focus je op je sterke punten

Een gebrek aan zelfvertrouwen is een gevolg van het uit het oog verliezen van onze grote kwaliteiten en het overdrijven van onze gebreken in plaats daarvan. Hoge zelfverzekerde mensen kennen hun kracht en richten zich op wat ze kunnen doen, in plaats van wat ze niet kunnen.
Als je denkt dat je ergens niet goed in bent, probeer je dan bewust te focussen op de kwaliteiten die je hebt die belangrijk zijn om die taak uit te voeren. Als je bijvoorbeeld in het openbaar spreekt en niet zeker bent van het geven van een toespraak, maar je bent een groot onderzoeker, schrijver en organisator, concentreer je dan op deze kenmerken, en weet dat je zelfverzekerd en trots kunt zijn op de inhoud van die toespraak. Focussen op de geweldige inhoud maakt de levering van de spraak minder belangrijk.

Wees moedig

Lage zelfverzekerde mensen hebben de neiging om alles steeds uit te stellen en om zich veel zorgen te maken. Ze worden de prooi van negatieve resultaten en mislukkingen uit het verleden, en ze lijken niet de moed te vinden om vooruit te gaan.
Hoog zelfverzekerde mensen hebben geleerd dat ze, om te slagen, de mogelijkheid kunnen creëren om moedig te zijn wanneer ze dat maar willen. Als je er een gewoonte van maakt om moedig te zijn, vergroot je het zelfvertrouwen, omdat je eerder geneigd bent dingen te doen waar je zin in hebt, en wanneer je meer gericht bent op het doen dan op het denken en piekeren, heb je de helft van de strijd al overwonnen.

Wie is de schrijver?

Ralph (1979) is de eigenaar van zelfvertrouwen.com en de zelfvertrouwen community. Hij heeft een pedagogisch achtergrond en spreekt al bijna 2 decennia voor grote groepen. Aan diverse leeftijden heeft hij gedoceerd. Ralph is spreker en ook auteur van meerdere boeken. Hij heeft zich gespecialiseerd op het gebied van positiviteit en zelfvertrouwen.
Ralph heeft inmiddels honderden mensen getraind om met eenvoudige technieken binnen mum van tijd weer te stralen van zelfvertrouwen. Dagelijks inspireert hij meer dan 1.000+ mensen via zelfvertrouwen.com door middel van video’s, boeken, artikelen, podcast en meer.