Vind jij jezelf mooi?

‘Vind jij jezelf mooi?’ Deze vraag kreeg ik onlangs. En terecht; wanneer je vrouwen helpt te laten zien hoe mooi ze zijn, moet je weten waar je het over hebt toch?

En tsja, ik ben niet altijd tevreden met al mijn lichaamsdelen. Ik baal weleens wanneer ik mezelf zie in die nu net iets te krappe broek. En die schoonheid van binnen zie ik ook niet altijd even goed; die wordt soms overschaduwd door mijn oordelen, mijn onaardige gedachtes, mijn boosheid.

En dan voel ik mezelf kwetsbaar, uit mijn evenwicht, dan twijfel ik aan mijn kwaliteiten, aan mezelf….

Toch heb ik uiteindelijk, vanuit mijn hart, ‘ja!’ gezegd op die vraag. Ja! Ik ben mooi! Met alles wat ik in mij heb; mijn kwaliteiten en mijn schaduwkanten, mijn lichaam, mijn gedachten, mijn verlangens.

Misschien ben ik juist wel mooi in mijn kwetsbaarheid, want die hoort ook bij mij. En door elke ervaring word ik krachtiger, ontdek ik meer over mezelf. Door te zeggen en te geloven dat ik mooi ben, precies zoals ik ben. Met mijn zachte kant, mijn humor, mijn eerlijkheid, creativiteit, maar ook mijn oordelen, onaardige gedachtes en boosheid.

Is dat niet juíst schoonheid? Kwetsbaarheid en kracht, kracht door kwetsbaarheid. En zijn we daarin uiteindelijk niet allemaal gelijk?

Hoe is dat voor jou? Vind jij jezelf mooi?

Ik vind het geweldig wanneer we als vrouwen onder elkaar onze kwetsbaarheid en kracht laten zien. Wanneer we eerlijk zijn en elkaar bemoedigen. Wanneer we elkaar laten zien hoe mooi we zijn! In mijn workshops gebeurt dat regelmatig. Als vrouwen zijn we zo goed in kritisch naar onszelf én de ander kijken, in oordelen, in vergelijken. Maar ik merk dat, wanneer we onszelf kwetsbaar opstellen en met elkaar op zoek gaan naar schoonheid, er mooie dingen gebeuren!

En wat is het fijn wanneer jij weer (meer) gaat zien hoe mooi je bent. Wanneer je dat ook vol vertrouwen laat zien. Wanneer je voor het eerst in je volwassen leven jurken gaat dragen, terwijl je dat eerst niet durfde. Wanneer je besluit er vrouwelijker uit te willen zien. Wanneer je jouw creatieve kant ook laat zien in je kleding. Wanneer je kleur durft te dragen. Wanneer….

Ah, wat een mooi vak heb ik toch! Kan ik je een stap verder helpen? Ik doe het heel graag.

Zie ook ‘In welke vlinder herken jij jezelf?’