Hoe helder zijn jouw beste kleuren?

Ben jij een helder type? En dan bedoel ik niet of je altijd goed wakker en alert bent, maar of heldere, felle, pigment-rijke kleuren jou goed staan en bij je passen. Of staan gedempte, vergrijsde kleuren jou mooier? Word je daar blijer van? Misschien ga je wel voor de combinatie…. In dit blog leer je meer over heldere en gedempte kleuren.

Heldere kleuren worden ook wel felle of vrolijke kleuren genoemd. Denk aan knalrood, magenta (hard-roze), turquoise, kobalt, appeltjesgroen en citroengeel. Deze winter zijn er ook weer heldere kleuren te koop; best fijn wanneer het er buiten donkerder uit gaat zien. Heldere kleuren worden gezien wanneer je ze draagt; je verdwijnt er niet mee in de massa en je kunt ze gebruiken als ‘powerkleur’.

Maar wanneer staan heldere kleuren jou goed? Dat heeft te maken met je huid, haar, ogen en de mate van contrast die je in je gezicht hebt. Als voorbeeld neem ik Sneeuwwitje: blanke huid, zwart haar, zwarte wenkbrauwen en knalblauwe, heldere ogen. Anno 2018 kun je ook denken aan Carice van Houten. 🙂 Sneeuwwitje en Carice hebben veel kleurcontrast en licht-donker contrast in hun gezicht. Ook hebben ze (gefotoshopt, getekend of niet) een gladde huid. Heldere kleuren staan dergelijke kleurtypes prachtig! Zoek maar eens via Google. (ik mag helaas niet zomaar foto’s van Carice gebruiken)

Maar ook wanneer je lichtere kenmerken in je gezicht hebt, kunnen heldere kleuren je mooi staan.

Wanneer staan gedempte kleuren jou mooi? Wanneer je een rustige, zachte uitstraling hebt in je gezicht. Vaak heb je een matte huid en minder contrast. Denk bijvoorbeeld aan ‘Bridget Jones’: René Zellweger. Zij komt het best uit de verf in rustiger, gedempte, vergrijsde kleuren. Wanneer zij harde kleuren zou dragen, gaan de kleuren met haar aan de haal. Ze versterken niet wij zij is en laten haar schoonheid niet zien.

Natuurlijk kun je ook heldere en gedempte kleuren combineren. Zo kun je zoeken naar wat het beste bij jouw kenmerken past én bij jouw smaak en uitstraling.

Wanneer je krachtig over wilt komen, kunnen heldere kleuren je helpen, ook wanneer je een ‘gedempt type’ bent. Combineren is dan het toverwoord. Wanneer je bijvoorbeeld een blauwe jurk draagt, combineer die dan met heldere accenten, zoals een top, een sieraad of sjaal.

Heb jij een idee wat het beste bij je past? Leuk wanneer je het me laat weten. Wanneer je er een foto bij doet, kan ik ook met je meekijken.

Zie ook ‘Veilig zwart’.

 

P.S. Op de foto zie je een voorbeeld van gedempte kleuren.