Iedereen heeft een persoonlijke uitstraling. Je kunt veel uitstraling hebben of weinig. Deze wordt deels beïnvloed door uiterlijke kenmerken; je kleding, haar, make-up, je gedrag, manier van bewegen, lichaamshouding, gezichtsexpressie, oogcontact, je handdruk en je stem. Maar al deze uiterlijke kenmerken worden van binnenuit aangestuurd door wat je denkt en voelt. Bijvoorbeeld bij de keuze van je kleding. Ik draag bijvoorbeeld graag rood of oranje maar omdat rood en oranje nogal opvallen, zijn er ook dagen dat ik me niet “rood” voel. Dan heb ik geen behoefte om op te vallen en draag ik liever aardetinten.

Waarom is je persoonlijke uitstraling zo belangrijk?

Mensen krijgen een (eerste) indruk van je door je persoonlijke uitstraling. Dus jouw uitstraling is altijd aanwezig. De indruk die men krijgt, gaat vaak onbewust, is heel snel, maar wel bepalend. Op basis van deze indruk reageren mensen op jou en trekt men conclusies over jouw persoonlijkheid; onzeker, zeker, arrogant, open, vriendelijk, onvriendelijk, gesloten, extravert, introvert. Deze snelle interpretatie heeft een groot nadeel; men kan er naast zitten. Je kunt bijvoorbeeld een afwachtende uitstraling hebben, terwijl je een spontane persoonlijkheid hebt of je kunt heel vrolijk en onverschillig overkomen, terwijl je een serieus persoon bent.

Waarom willen we gelijk een indruk hebben van iemand?

Het is een instinctieve reactie, zo zit ons brein in elkaar. Dat heeft te maken met primair overlevingsgedrag; we willen weten of we iemand kunnen vertrouwen en of we veilig zijn. Daarnaast is het leven eenvoudiger en gemakkelijker te hanteren wanneer je iemand in een hokje kunt plaatsen met een etiket erop. Zo hoeven we niet teveel moeite te doen. Daarnaast ben je geneigd te geloven, dat die persoon alle kenmerken heeft die bij dat hokje horen. Zo kan men denken dat iemand die afwachtend is, niet initiatiefrijk is en geen interessante ideeën heeft of denkt men dat iemand die vrolijk is en grapjes maakt, zijn werk niet serieus neemt. Het is dus een misverstand te denken, wanneer je iemand in een hokje heb geplaatst, dat je weet wat je aan diegene hebt.

Hoe spelen emoties hierin een rol?

Emoties spelen altijd een rol en hebben een grote invloed op je totale functioneren. Ze spelen een rol in alle ontmoetingen: je voelt je op je gemak bij iemand of niet, je vertrouwt iemand of niet, je mag iemand of niet. Emoties hebben invloed op je gezondheid, je dagelijks functioneren, op de keuzes die je maakt, op je relaties, bij het verwerken van verlies en teleurstelling, bij het grenzen stellen. Je uitstraling wordt voor een groot deel beïnvloed door hoe je je voelt, omdat enerzijds gevoelens onderdeel zijn van je dagelijkse leven en anderzijds omdat jouw uitstraling een diepere achtergrond heeft.

Laten we eens kijken naar gevoelens die bij iedereen een rol spelen:

De mate van een gevoel van zelfvertrouwen
0%_________________________________________________________100%

Ergens op deze lijn zit jij, want ieder mens heeft een basis gevoel van zelfvertrouwen. Dat kan weinig zijn of heel veel. Wanneer je je vaak zorgen maakt, heb je weinig zelfvertrouwen. Als je je nergens druk om maakt, heb je waarschijnlijk veel zelfvertrouwen.

 

De mate van vertrouwen versus wantrouwen

0%_________________________________________________________100%

Ieder mens heeft een bepaalde mate van vertrouwen; vertrouwen dat je leven goed gaat, vertrouwen in andere mensen. In de eerste jaren van je leven ontwikkel je een basisvertrouwen of een basiswantrouwen. Waar zit jij op die lijn?

 

De mate van angst

0%__________________________________________________________100%

Angst, je wilt niet weten hoeveel angsten er zijn. Ons leven wordt voor een groot deel bepaald door angst; angst voor oordeel, afwijzing, faalangst, dat je niet goed genoeg bent, of niet aardig genoeg of niet hulpvaardig genoeg. Angst om iemand lastig te vallen, hulp te vragen.

 

De mate van een gevoel van macht versus machteloosheid

0%__________________________________________________________100%

Je hebt een basis gevoel van macht. Dat is anders dan het hebben van macht. Het is het gevoel dat je controle hebt over je leven en invloed kunt uitoefenen op de loop van je leven. Wanneer dat heel weinig is, zul je je vaak machteloos voelen.

 

Doe de gratis emotionele intelligentie test

Wil je weten hoe je met je emoties omgaat?
Wil je weten in hoeverre je emotioneel intelligent bent? Doe dan hier de EQ-TEST.

 

 marja_postema Marja Postema

Marja is oprichter van de Emotionele Intelligentie Academie en auteur van ‘Emoties wat moet ik ermee?’ (2013) en ‘ABC van 15 emoties’ (2017)
Ze heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen d.m.v. coaching en training. Ze werkt zowel voor particulieren, professionals als voor organisaties. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

Tijdens de opleiding Emotioneel Meesterschap leer je jezelf beter kennen en ontdek je hoe bevrijdend het is als al je gedachten en gevoelens er mogen zijn. Door je gevoelens te kennen leer je jezelf kennen.
Meer info over deze opleiding.